Bewegend Bed Filtermateriaal, Biocarrier !

Bewegend bed filtermateriaal is een vijverfiltermateriaal dat steeds vaker wordt gebruikt als biologisch vijverfilter. Door gebruik te maken van deze biocarrier (lees: bewegend bed filtermateriaal) in combinatie met een goede vijver luchtpomp  kan een zeer goede biologische filtratie worden gerealiseerd. Schadelijke stoffen in de vijver, zoals bijvoorbeeld ammoniak en nitriet zullen worden omgezet naar het veel mindere schadelijke nitraat waardoor er een goed en gezond biologisch evenwicht in de vijver zal ontstaan. 
De meest bekende en gebruikte bewegend bed filtermaterialen zijn kaldness K1 en / of Helix  

Bewegend Bed Filtermateriaal als statisch bed gebruiken

Kaldness K1 Media maar nog beter Kaldness K1 Micro kan ook als (voorfilter) mechanisch filtermateriaal worden gebruikt maar dan als statisch bed filter, hetgeen betekend dat het gebruikte biocarrier filtermateriaal niet belucht en dus niet voortdurend in beweging zal zijn, hierdoor zal al het vuil en zweefvuil uit de vijver worden gefilterd en als het ware tegen worden gehouden door het ‘statische bed’.  Het vuil zal dan blijven ‘hangen’ in het filtermedium.  Deze toepassing wordt ook geregeld toegepast in een meerkamerfilter (vaak de eerste kamer en/of na de Vortex).   Indien het filter gereinigd moet worden dan is dit eenvoudig te realiseren om tijdelijk de luchtpomp aan te zetten waardoor het filtermateriaal in beweging zal komen en al het vuil zal los laten, het vuil en vervuilde water is dan eenvoudig af te voeren door de schuifkraan of kogelkraan te openen die aan de onderzijde van het meerkamerfilter van het meerkamerfilter is gemonteerd. (ook voor afsluiters zoals schuifkranen en kogelkranen bent u bij ons aan het juiste adres en zijn in verschillende diameters verkrijgbaar)


Soorten Bewegend Bed materiaal, Biocarrier filtermedium.

De verzamelnaam voor bewegend bed filtermateriaal is biocarrier.
Meest verkochte en bekende biocarrier zijn Kaldness K1 Media, Kaldness K1 Micro (ook voor aquaria) en Helix. 

Kaldness  K1 en Kaldness K1 Micro

De originele witte Kaldness (K1) van het merk Evolution Aqua zijn herkenbaar aan de 4 vakken en het witte kruis in de ‘wieltjes’. Bovendien maken alle Nexus filters gebruik van Kaldness. Zodra er een verkleuring optreed aan het filtermateriaal betekend dit doorgaans dat er een aangroei van gewenste bacteriën plaats vind.

Er worden op internet ook veel imitatie en namaak Kaldness K1 aangeboden, vaak geschreven onder een (bewuste?) verkeerde naam zoals bijvoorbeeld Kaldnes, Caldness, Kaldnes of een andere naam die hier deels op lijkt.

Wij verkopen dus uitsluitend enige echte originele Evolution Aqua Kaldness en is verkrijgbaar in 2 soorten namelijk:

Evolution Aqua Kaldness K1 Media

Evolution Aqua Kaldness K1 Micro  (Nieuw)

Helix

helix filtermateriaal kopenHet Helix biocarrier is groter dan de Kaldness K1 en is bij ons bovendien verkrijgbaar in 2 verschillende diameters, namelijk 13 mm en 17 mm. 
Vanwege dit grotere formaat biocarrier ontstaat er bovendien een grotere aanhechtingsoppervlakte. Diameter 17 mm, hoogte 15 mm.
Oppervlakte 720 m²/m³ en Diameter 13 mm, hoogte 12 mm. Oppervlakte 955 m²/m³. 

Nieuw in ons assortiment zijn de Helix Flakes, deze zijn gemaakt van ge-recycled HDPE en hebben een diameter van 18 tot 22 mm en zijn ±1mm dik.
Specifieke oppervlakte voor bacteriën is >3250m²/m³! 

KNS Bio Carrier

KNS Bio Carrier is herkenbaar aan de 3 vakken in het wieltje en is verkrijgbaar in 2 verschillende kleuren namelijk zwart en wit. Deze lijken het meest op originele Kaldness.

 

Voordelen Bewegend Bed Filter

De voordelen van een bewegend bed filter ten opzichte van andere vijverfilters zijn enorm. Doordat er geen drukverlies is betekend dit dat er nauwelijks weerstand zal optreden voor de vijverpomp waardoor er dus gekozen kan worden voor een energiezuinige vijverpomp.  Een ander groot voordeel is dat bewegend bed filtermateriaal klein en licht in gewicht is (gemiddeld weegt 100 liter biocarrier slechts 10-12 kg) en dat er op een kleine hoeveelheid bewegend bed filtermateriaal al een enorme hoeveelheid bacteriën kunnen ‘hechten’.  Door de aangroei van deze belangrijke bacteriën zullen de schadelijke stoffen in de vijver zoals hierboven omschreven snel verwerkt worden.  Hierdoor kunt u de vijvervissen ook meer visvoer geven.

Werking Bewegend Bed Filter / Hoe werkt een bewegend bed filter

Een gevuld bewegend bed filter met bijvoorbeeld biocarrier zoals Kaldness of Helix zal met behulp van een luchtpomp continue in beweging worden gebracht waardoor de filterbacteriën zich eenvoudig aan het enorme aanhechtingsoppervlakte van deze plastic ringen hechten en vermeerderen. Er ontstaat hierdoor een uitstekende filterwerking met belangrijke voordelen:

  • Ontgassing van ammoniak en andere schadelijke afvalstoffen
  • Zuurstof en vijverbeluchting zorgt voor leven in de vijver en hierdoor dus ook voor een goede werking en aanhechting van vijverbacteriën.
  • Door continue vijverbeluchting zal er geen ongewenst vuil aan het filtermateriaal hechten.

Meer uitleg en advies over vijverbeluchting vindt u hier

Opstarten Bewegend bed filtermateriaal versnellen

Het rijpen (dus voldoende bacteriën aangroei) van een filter kan een lange periode duren, 1 tot 2 jaar voordat een filter echt goed ingedraaid is, zijn geen uitzonderingen ! Uiteraard zijn hierbij verschillende omstandigheden bij van invloed.  Veel voeren en een hoge visbezetting is bij de opstart van een nieuw filter natuurlijk nooit goed. Rustig opbouwen is veel beter voor het zorgen van een goed biologisch evenwicht in de vijver en kunnen veel problemen worden voorkomen.  Bij een hogere watertemperatuur (vanaf zo’n 20 graden) zal de aangroei en vermeerdering van de bacteriën aangroei ook veel sneller gaan dan bij een lagere watertemperatuur.

Daarnaast zal in het begin, als het filtermateriaal nog hagelnieuw is, voldoende ruw moeten zijn voordat al het bewegend bed filtermateriaal echt zal gaan draaien in plaats van drijven. Het bewegend filtermateriaal heeft dus een enorm drijfvermogen. Ook dit (het draaien / in beweging zijn) zal zijn tijd nodig hebben. Geduld is dus een schone zaak.

bewegend bed materiaal opruwen met kaliumpermanganaatDe opstart van het filtermateriaal versnellen is mogelijk door het filtermateriaal VOORDAT u het in het filter plaatst ruw te maken. 
Het ruw maken kan met kaliumpermanganaat (16 gram per kuub).  Kaliumpermanganaat is overigens geen kinderspul, lees de gevaren en het gebruik van dit product goed door alvorens u dit in gebruik wilt nemen.  Overigens wordt kaliumpermanganaat ook vaak afgekort met als benaming KP of permanganaat.
Simpel gezegd u vult één of meerdere bakken met water (buiten de vijver en of vijverfilter om) voeg hier het filtermateriaal en kaliumpermanganaat aan toe en laat deze hier gedurende zo’n 24/48 uur in staan (buiten bereik van kinderen en huisdieren) Als u deze gevulde bakken ook nog eens zou kunnen beluchten dan is dat helemaal uitstekend.  Hierna (na 24-48 uur) het water afvoeren en het filtermateriaal heel goed afspoelen. Het filtermateriaal is nu een stuk ruwer waardoor de opstart van het filtermateriaal tot 8x sneller zal plaatsvinden dan zonder het opruwen hiervan. 

Kaliumpermanganaat kopen en uitgebreide informatie over permanganaat bekijken ?

Bacteriën toevoegen aan bewegend bed


Voor de opstart van uw vijverfilter kunnen wij u onderstaande vijverproducten uit ons assortiment bacteriën adviseren.

Evolution Aqua bacterien

Bewegend bed filter installeren

Het bewegend bed filter heeft dus een biologische werking en kan het best geplaatst worden na bijvoorbeeld een trommelfilter of een ander voorfilter, bijvoorbeeld een zeefbochtfilter of een vortex.  Het is afhankelijk van welke voorfilter u gebruikt of wilt gaan gebruiken. Het kan namelijk een goede toepassing zijn om bijvoorbeeld na een zeefbochtfilter een statisch bed te plaatsen voor het opvangen van het allerlaatste zweefvuil.  Vanzelfsprekend is deze toepassing niet nodig indien u gebruik maakt van een trommelfilter.   

Waterkwaliteit van uw vijver testen

Het is van (levensbelang) dat u geregeld de (belangrijkste) waterwaardes van uw vijver controleert dit kan met een eenvoudige druppelset en / of met bijvoorbeeld een digitale set.

Het volledige overzicht aan testsets bekijken