Filtermaterialen voor Vijvers: Types, Filtersoorten en Toepassingen
Als trotse eigenaar van een vijver is het behoud van schoon en helder water van groot belang, en het juiste filtermateriaal speelt hierbij een essentiële rol. Het filtermateriaal is verantwoordelijk voor het effectief verwijderen van afvalstoffen uit het water. Maar welk type filtermateriaal is het meest geschikt voor uw vijver? Op deze pagina verkennen we diverse soorten filtermaterialen en bieden we nuttige tips om het beste filtermateriaal voor uw vijver te kiezen.
Er zijn verschillende typen filtermaterialen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld zeoliet. Elk type heeft unieke kenmerken en voordelen. Hieronder volgt een overzicht van de meest gangbare soorten filtermaterialen:
Biologische filtermedia
Biologische filtermedia bevatten bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van organische afvalstoffen. Deze filtermaterialen zijn bijzonder effectief in het afbreken van organisch afval en zijn verkrijgbaar in diverse vormen, waaronder kogels, schijven en matten.
Mechanische filtermedia
Mechanische filtermedia verwijderen afvalstoffen uit het water door middel van filtratie. Ze zijn met name doeltreffend in het verwijderen van grotere deeltjes, zoals bladeren en takken. Voorbeelden van mechanische filtermedia zijn filtersponzen en filterwatten. Het juiste mechanische filtermateriaal zorgt voor de filtratie van zowel zichtbare als onzichtbare afvalstoffen, zoals ammoniak en nitriet.
Peekoi heeft filtermateriaal voor filters voor verschillende toepassingen en met verschillende functies. Als mechanische filtratie kan dit ook met een voorfilter of met een trommelfilter.
Chemische filtermedia
Chemische filtermedia bevatten stoffen die gifstoffen en medicijnresten uit het water verwijderen. Actieve kool en fosfaatverwijderaars zijn voorbeelden van chemische filtermedia. Ze zijn met name effectief in het verwijderen van schadelijke chemische stoffen uit het water.
Het beste filtermateriaal voor uw vijver
Bij het aanschaffen van filtermateriaal is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Gebruik specifiek vijverfiltermateriaal dat geschikt is voor het type vijverfilter dat u bezit, zoals een Tricklefilter, beadfilter of drukfilter. Kies filtermateriaal dat varieert van grove filtering naar fijne filtering om zowel grote als kleine deeltjes effectief te verwijderen. Voor het filteren van nog fijnere, schadelijke deeltjes uit het water is er speciaal filtermateriaal met een structuur die het vijverwater zeer nauwkeurig filtert, inclusief giftige stoffen.
Voor uitgebreidere uitleg over filtermaterialen voor vijvers, typen vijverfilters en toepassingen, verwijzen we u naar onze koi blog: alles over filtermateriaal