Meerkamerfilters
Meerkamerfilters voor uw vijver
Meerkamerfilters zijn het oudste, het eenvoudigste en meest gebruikte filtersysteem in vijverland.
Het vijverwater wordt in aaneengeschakelde compartimenten of kamers, door verschillende filtermaterialen geleid.
Toepassing van meerkamerfilters
Vanwege het grote doorstroomvolume is een meerkamerfilter bij uitstek geschikt voor grote vijvers vanaf een waterinhoud van 10 m3 en bij vijvers met een groot bestand aan vissen en of met geen of weinig aanwezige planten. Het is daarom het meest toegepaste filter bij koivijvers.
Bij alle meerkamerfilters wordt het vijverwater van onderen naar boven door de verschillende compartimenten gestuwd.
Uitvoeringen van meerkamerfilters
U kunt een meerkamerfilter ook zelf éénvoudig samenstellen door gebruik te maken van verschillende losse module filters en deze met elkaar te koppelen, deze zijn dan meestal uitgevoerd in 3-5 kunststof bakken.
Bij de meest gekochte meerkamerfilters zijn de verschillende kamers meestal aan 1 stuk gegoten in een rechthoekige vorm. Ze zijn echter ook in klaverblad vormgeving te verkrijgen en met en zonder vortex voorfilter.
Het aantal kamers en de totale inhoud moet in verhouding staan tot de inhoud van de vijver en het daarin aanwezige vissenbestand.
Let hierbij ook op bij het gebruik van de juiste filtermaterialen in uw meerkamerfilter.
Bij voorkeur beschikt ieder afzonderlijk compartiment (kamer) over een eigen afvoer met een schuifkraan of kogelkraan, hierdoor maakt u het onderhoud van een meerkamerfilter een stuk éénvoudiger doordat per kamer het bezonken vuil (eventueel rechtstreeks naar het riool) kan worden afgevoerd.
Wij hebben een zeer ruim aanbod aan meerkamerfilters van bekende merken en in verschillende afmetingen.
De werking van een meerkamerfilter
Het filteren in een meerkamerfilter gebeurt in meerdere stappen.
- Na een eventuele voorfiltering d.m.v. een of een zeef vortex, vindt een mechanische filtering van de grove vuildeeltjes plaats.
In de meeste gevallen gebeurt in de eerste kamer door middel van borstels of grove filtermatten. - Daarna stroomt het vijverwater door naar de biologische filterkamer waarin een biologische filtermedium is aangebracht.
Vaak kiest men ervoor om 2 biologische filterkamers te creëren.
Het filtermedium in deze kamer(s) dient als huisvesting voor de nuttige bacteriën die zorgen voor omzetting van schadelijke afvalstoffen naar voor planten opneembare voedingsstoffen.
Bij de filtermedium keuze is het van belang dat u er op let dat er een goede doorstroming en een zo groot mogelijk aanhechtingsoppervlak voor de bacteriën aanwezig is. Veel gebruikt filtermateriaal in meerkamerfilters zijn bewegend bed filter materiaal (biocarrier) en filtermatten.
Wij hebben een ruim aanbod aan filtermedia, klik hier voor ons ruime assortiment aan vijver filtermateriaal. voor ons ruime assortiment aan vijver filtermateriaal.
Omdat de bacteriën voor hun ontwikkeling veel zuurstof nodig hebben, moet de biologische filterkamer worden voorzien van een beluchting middels bijvoorbeeld een vijver luchtpomp met luchtsteen.
Voor vijverluchtpompen en andere beluchtingsproducten zoals luchtstenen, luchtverdelers enzovoorts voor uw vijver of vijverfilter klikt u hier. Zuurstof is heel belangrijk, ook voor uw meerkamerfilter.
- De laatste stap van filtering is een fijn filtering door middel van een fijn filtermedium zoals filtermatten.
De laatste kamer wordt over het algemeen niet belucht.
Het onderhoud aan meerkamerfilters
Waarschuwing: Gebruik nooit reinigingsmiddelen!- Indien voorzien, kan dagelijks of om de andere dag de kraanafvoer van de verschillende kamers worden opengezet om het bezonken vuil af te voeren.
- Afhankelijk van de mate van vervuiling, moet de kamer met het mechanische filtermateriaal regelmatig gereinigd worden.
De in deze kamer aanwezige filterborstels of matten kunnen worden gereinigd in een emmer schoon water of met een tuinslang. - De kamer met biologische filtering moet zo weinig worden schoon gemaakt om de bacteriologische huishouding niet aan te tasten of zelfs te vernietigen.
Als de vervuiling te groot is en de werking van het filter merkbaar afneemt, kunt u deze kamer en de media erin schoonmaken met vijverwater om een deel van de bacteriehuishouding zo veel mogelijk in stand te houden. Gebruik dus voor dit gedeelte nooit schoon leidingwater!
Na schoonmaak en bij de opstart van het filter kunt u het beste bacteriën toevoegen.
Tip: Onderhoud van meerkamerfilters
Bij meerdere aanwezige biologische kamers, maak slechts één kamer per keer schoon.
De plaatsing van een meerkamerfilter
Meerkamerfilters kunnen zowel boven water als gelijk met het waterniveau van de vijver worden geplaatst.Als u gebruik maakt van een bodemdrain dan plaatst u het meerkamerfilter gelijk met het waterniveau van de vijver. U maakt dan gebruik van een gravity opstelling. (u plaatst de vijverpomp dan na het filter)
Als u gebruik maakt van een vijverpomp in de vijver dan plaatst u de vijver boven het waterniveau van de vijver, u maakt dan gebruik van pomp gestuurde / pomp gevoede opstelling.
Als er mogelijkheden zijn (u beschikt over voldoende ruimte) dan bevelen wij aan om dit type filter voor te filteren d.m.v.
een vortex of een zeeffilter, dit zorgt voor een ontlasting en dus beduidend betere werking van dit filter en het verlaagt eveneens het onderhoud aanzienlijk.
Voordelen en nadelen van een meerkamerfilter
Het grote voordeel is het grote volume en de grote doorloopsnelheid van het filter waardoor het grote vijvers en koivijvers kan filteren. Het nadeel daarvan is zijn evenredig grote omvang.
Afhankelijk van het type opstelling, moet er een filterkelder gebouwd moet worden of dient het (forse) bovengrondse filter in de tuin te worden weggewerkt.
Een meerkamerfilter is eenvoudig en robuust, en is dus zeer duurzaam.
Een meerkamerfilter werkt het best als er ook skimmers, een skimmerlijn en of bodemdrains zijn voorzien in de vijver.