Visluizen
Visluizen
Karperluis (argulus)
De karperluis, Argulus, behoort tot het geslacht van de schaaldieren.
Karperluis (argulus) is een van de meest voorkomende parasieten op vijvervissen, en kan tot 15 mm groot worden. De argulus heeft een ronde vorm met twee ronde zuignappen. Tussen deze zuignappen zitten de stekelvormige delen van de mond waarmee de argulus een gat door de huid van vis maakt. De argulus injecteert een vergif in de wond en met zijn sterke kaken van de mond breekt de Argulus het aangetaste weefsel open. De huid van de vis raakt geïrriteerd en deze zal gaan schuren en springen. Daardoor ontstaan verwondingen welke ook weer een infectie van bacterïen of schimmels kan veroorzaken.
De schade die ze bij de koi aanbrengen bestaat uit het onttrekken van bloed en weefselsappen waardoor er een rode plek ontstaat op de plaats waar de argulus heeft gezeten. De karperluizen kunnen door middel van gif de vissen verdoven of zelfs doden. Bovendien zijn ze bekend voor het overdragen van buikwaterzucht. Als de vis niet snel behandeld wordt is hij meestal reddeloos verloren.
Cyclus Karperluis (argulus):
De levenscyclus van de Argulus is als volgt: De volwassen Argulussen zitten met hun zuignappen op de vissen, de volwassen vrouwtjes verlaten de vis om hun eitjes af te zetten. De ontwikkeling tot een volwassen karperluis verloopt in negen larvenstadia.
Karperluizen zijn met het blote oog te zien, een microscopisch onderzoek is dan ook niet noodzakelijk.
Deze parasiet komt niet veel voor bij koi, maar het is desondanks raadzaam om nieuwe vissen erop te controleren, omdat de parasiet alleen via besmette vissen in de vijver terecht kan komen.
Symptonen koi bij karperluis:
Bij koi zijn symptomen vergelijkbaar met die van een infectie van eencellige parasieten, dat wil zeggen: de koi schuren en springen boven het vijverwater uit. Besmette koi verliezen soms ook gewicht, omdat ze afgeleid worden door de karperluizen. Als de vis niet behandeld wordt, zal dit leiden tot een groeiachterstand. De verwondingen veroorzaken weer een secundaire infectie van bacteriën of schimmels. Als de kieuwen besmet zijn kunnen de verwondingen zeer ernstig zijn en kan de vis in ademnood komen. Binnen een populatie van vissen kunnen karperluizen ook ziekten van de ene vis op de andere vis op de andere overbrengen, zoals parasitaire protozoa, verschillende bacteriële infecties en lenteviraemia bij karpers.
Medicijnen kopen voor behandeling van karperluis:
Voor de behandeling van koi met karperluis (argulus) heeft u een keuze uit bovenstaande selectie van behandelingsproducten.